MAASSTRAAT 103

Amsterdam, North Holland 1078 HH The Netherlands

020-673 1800

Open mobile navigation

Baby's

OORZAKEN

Bij kinderen kunnen, net zoals volwassenen, klachten aan het bewegingsapparaat ontstaan. 
Dit kan al gebeuren tijdens de bevalling, maar vooral ook in de jaren daaropvolgend, waarbij ze opgroeien met vallen en opstaan.

Valpartijen, ongelukjes, lange uren zitten op school en sport kunnen mogelijke oorzaken tot klachten leiden. Veelal herstellen kinderen al snel weer, maar wanneer klachten aanhouden, moet dit zeker serieus genomen worden.


SYMPTOMEN

Kinderen kunnen vaak niet aangeven waar ze pijn hebben, en dus is het belangrijk te weten dat dit vaak aangeduid wordt met hoofd- of buikpijn klachten. Ook kan het gedrag verraden dat een kind zich niet goed voelt, doordat ze erg moe zijn of juist erg druk worden of dat hun slaapgewoontes veranderen.

Verminderde weerstand kan gepaard gaan met lichamelijke klachten, vooral ook wanneer kinderen onderliggende aandoeningen hebben, zoals astma, veelvuldige keel.-,neus.- en oorklachten, alsook scoliose.

Deze laatstgenoemden kunnen door chiropractie niet genezen worden, maar de effecten hiervan op het lichaam kunnen beperkt worden waardoor een kind zoveel mogelijk als een kind kan opgroeien.

Bijvoorbeeld: Bij kinderen met astma zien we dat deze kinderen vooral borstademhaling toepassen. Dit kan zorgen voor verhoogde spierspanning in de schouderregio, gepaard gaande met gewrichtsblokkades in de bovenrug, van de ribben en de nek.


BEHANDELING

De behandeling van kinderen is niet hetzelfde zoals bij volwassenen. 
Spelenderwijs wordt het lichamelijke onderzoek verricht na een uitgebreid vraaggesprek met het kind en de ouder(s), waarna de behandeling kan plaatsvinden. 

De chiropractische gewrichtscorrecties die toegepast worden zijn afgestemd op kinderen. Deze zijn vrijwel pijnloos. Kinderen herstellen over het algemeen sneller dan volwassenen, en dus zijn de behandel frequenties vaak lager dan bij volwassenen, maar dit is afhankelijk van de klachten en de patiënt, en de chiropractor zal u een passend persoonlijk behandelplan voorstellen.

Chiropractoren behandelen al meer dan 100 jaar kinderen van alle leeftijden. Chiropractie is zeer effectief en buitenal heel veilig voor kinderen. De behandeling bestaat uit lichte druktechnieken om blokkades te corrigeren, en valt niet te vergelijken met een behandeling voor volwassen. 


Oorzaken en mogelijke problemen bij baby's
 

Een kind heeft met veel fysieke stress te maken gedurende de groei. Het eerste wat een wervelkolom in de groei meemaakt is de houding die het gedwongen wordt aan te nemen in de baarmoeder. Veel vrouwen zullen gehoord hebben dat foetale houdingen, zoals stuit- of dwarsligging, problemen kunnen veroorzaken tijdens de bevalling. Wat vaak minder bekend is, is dat zulke houdingen ook invloed hebben op de wervelkolom van de foetus. Zelfs bij een normale bevalling wordt er veel druk uitgeoefend op het lichaam van de baby. Een keizersnede lijkt dan minder traumatisch, maar het tegendeel blijkt waar. Klachten van een pasgeboren baby kunnen gerelateerd zijn aan irritatie van het zenuwstelsel door blokkades in de rug. Zulke klachten kunnen zijn: 

 • Onrustig, nerveus, veel huilen 
 • Slaapproblemen/ritmeproblemen 
 • Voorkeurshouding van het hoofd of bekken 
 • Overstrekken 
 • Voorkeursborst met voeden 
 • Problemen met zuigen 
 • Naar de oren grijpen 
 • Asymmetrische vorm van het hoofd 
 • Asymmetrisch bewegen van de armen en/of benen 
 • Extreem huilen bij aan- en uitkleden 
 • Instabiele hoofdcontrole voor leeftijd (het hoofd komt traag mee bij het optrekken aan de armen) 
 • Vertraagde ontwikkeling (met name de grove motoriek) 
 • Oorsontstekingen 
 • Constipatie 

Natuurlijk kunnen bovenstaande klachten ook een andere oorzaak hebben. De chiropractor beoordeeld altijd of een behandeling zinvol is.


Overmatig huilen 

Maar liefst 10-15% van alle pasgeboren baby's huilen overmatig en zijn ontroostbaar. Vaak gaat dit gepaard met het optrekken van de beentjes, gespannen vuistjes en overstrekken. Huilbaby's zijn 0 tot 3 maanden uit; huilen minstens 3 uren per dag, meer dan 3 dagen per week, en langer dan 3 weken achter elkaar, meestal aan het eind van de middag of 's avonds. Dit vele huilen kan stress geven en kan de verhouding tussen moeder en kind zo verstoren dat dit nog jaren invloed heeft. Het huilen is vaak een uiting van pijn, bijvoorbeeld door darmkrampjes, allergieën of blokkades in de wervelkolom. Vaak wordt gezegd dat overmatig huilen vaak vanzelf over gaat, zo rond de leeftijd van 3 maanden. Blokkades die de ontwikkeling beïnvloeden kunnen dan nog steeds aanwezig zijn, ook al lijkt dat niet zo. Daarom is het raadzaam om kinderen ouder dan 3 maanden te laten onderzoeken door een chiropractor, zeker als ze als jonge baby veel hebben gehuild.


KISS syndroom
 

Een veelgenoemd probleem bij kinderen is het KISS syndroom (Kopgewrichten Invloed op Storingen in de Symmetrie). Dit syndroom omvat een uitgebreid scala van klachten die bij baby's en kinderen kunnen voorkomen, waaronder het vele huilen, voorkeurshouding en overstrekken. Soms gaat het ook om vagere klachten. Al deze klachten komen voort uit een blokkade in het gebied van de bovenste nekwervels en de ongewenste aanpassingen die het lichaam hierop maakt. Het is altijd noodzakelijk dat de chiropractor het hele lichaam onderzoekt, problemen in de nek kunnen namelijk ook voortkomen door beweginsbeperkingen in het bekken. 


Oorontsteking
 

Het veelvuldig met de handjes naar het hoofd en de oren grijpen is ook iets wat gezien wordt in baby's. hierbij wordt vaak gedacht aan oorontstekingen, zonder dat deze per definitie gevonden worden. 
De bewegingsfuncties hoog inde nek spelen een onderliggende rol in het ontstaan van oorontstekingen. Door spanning op de buis van Eustachius in het oor, als gevolg van een blokkade in de nek, kan de afvoer van vocht uit het oor geremd worden, waardoor een ontsteking kan ontstaan. Door de blokkade in de nek op te heffen, kan de buis van Eustachius het oorvocht weer ongestoord afvoeren.


Oorzaken en mogelijke problemen bij oudere kinderen
 

Als kinderen opgroeien, beginnen met kruipen en lopen, gaat dit vaak gepaard met de nodige valpartijen en ongelukjes. Oudere kinderen krijgen te maken met contactsporten en andere hobby's. Op school zitten kinderen op slecht aangepaste stoelen en moeten er vaak zware tassen worden getild. Zulke belastingen kunnen resulteren in het verstrakken van de spieren in de nek of rug en het ontstaan van blokkades in de wervelkolom. 
Kinderen kunnen niet gezien worden als kleine volwassenen. De klachten die kinderen hebben uiten zich niet altijd rechtstreeks in het aangedane gebied. Voorbeelden hiervan zijn hoofd- en buikpijn of een verandering in gedrag. Maar ook de volgende klachten kunnen voorkomen:

 • Problemen met de ontwikkeling 
 • Ongewoon kruipen, of juist helemaal niet kruipen 
 • Regelmatig vallen, slepen met een been of met een voet naar binnen of buiten gedraaid lopen 
 • Onhandigheid (motorische problemen) 
 • Pijn in de benen 
 • Veranderd gedrag, zoals hyperactiviteit 
 • Verminderde weerstand 
 • Oorontstekingen 
 • Astma en andere ademhalingsproblemen 
 • Scoliose 

Niet alle problemen komen voort uit blokkades in de wervelkolom. Een chiropractor zal altijd beoordelen of een behandeling nodig is of niet. 

Sign up using the form below or call 020-673 1800 to make an appointment.

Office Hours

Our Regular Schedule

Monday:

8:30 am-5:30 pm

Tuesday:

8:30 am-5:30 pm

Wednesday:

8:30 am-5:30 pm

Thursday:

8:30 am-5:30 pm

Friday:

8:30 am-5:30 pm

Saturday:

9:00 am-1:00 pm

Sunday:

Closed

Location

Find us on the map

Testimonial

 • "Excellent Doctor highly recommended, known him more than 15 years,, passionate and caring."
  Afshin I.

NEWSLETTER SIGNUP

Sign up for more articles